Dumpor.com

Farma

Afrički nošnja: opis ptica, mjesto stanovanja, reprodukcija i fotografija

Što znamo o najvećih ptica na svijetu - nojevi? Većina veliki vjernik u mit da je noj, ipak, u opasnosti stavlja glavu u pijesak kao blesav kao što zvuči( pokušajte ga sami držati glavu u hrpi pijeska i disati tamo barem minutu).

Ali otkud taj mit došli, i što su sve te ptice? Kakve nojevi žive na našoj planeti? Zašto se tako zove? Evo što ćemo govoriti u našem članku.

Afrički nošnja: opis ptica, mjesto stanovanja, reprodukcija i fotografija

Index članka:

  • 1 Što planeta vrsta pravi noj
  • 2 Zašto se tako zove
  • 3 Stanište
  • 4 Podvrsta afrički nojevi
  • 5 Zašto nojevi ne lete
  • 6 značajke noge
  • 7 mogućnosti peradi
  • 8 ptica ili životinja
  • 9 Kabaretske perja
  • 10 kako razlikovati muško od ženskog
  • 11 Smještaj i hrana
  • 12 mozak i pamćenje
  • 13 noj ponašanje tijekom hitne
  • 14. kako napasti nojevi
  • 15 Oplodnje sjeme
  • 16 foto galerija noja i noja
  • -hlače pilići
  • 17 Značajke 18 lokalne nazive nojevi
  • 19 Zaključci

Koliko vrsta na planeti pravi noj

znaju što sličnost između uobičajenih nojeva i pingvina? I oni su ptice lete, ali, na žalost, ne mogu. Ali ako pingvini žive uglavnom u hladnim krajevima, hranjenja u ledenoj vodi, a njihova jaja izlegu, sjedi u snijegu, a potom naselili nojevi puno bolje. Ovi predstavnici ptice su izabrali toplu Africi i Australiji. Savannah i polu - koji su obično i afrički nojevi i mnoge druge nojevi.

Međutim, znanstvenici tvrde da je afrički vrsta pripada istim „originalnih” nojevi. Svi ostali - EMU i Rhea - blizu njih rodbinskim, ali još uvijek čine zasebnu cjelinu. Isto EMU, na primjer, većina ptica slična noja. Drugim riječima, noja - koji jedino postojeće Predstavnik obiteljskog noj( Struthionidae).

zašto oni nazivaju

svoj latinski naziv - „Struthio samelus” - ove ptice su zbog sličnosti sa deva i širok. U ime grčkog vrsta zvuči kao „devine vrapca.”Pa, naši sugrađani, osobito u latinskom ne iskušenju ono što je kasnije postalo poznato kao „Straussovu” noja”.

Stanište

Prije tristo godina, ove ptice mogu se vidjeti ne samo u Africi nego iu Palestini iu Maloj Aziji. Nažalost, grabežljivog uništavanje nojevi dovelo do onoga što je danas područje stanovanja „smanjila” na savane i polu-pustinje afričkog kontinenta. Oni žive na istoku, u središnjoj i jugozapadnoj Africi.

Što se tiče Azije, postoji nojeva uništena sredinom prošlog stoljeća.

Nojevi radi savršeno, pa radije žive u ravnicama, onda oni imaju veliku prednost. To je razlog zašto su izbjegli podmiriti u šumi močvare ili pustinji - ondje razviti maksimalna brzina je teško.

podvrsta afrički nojevi

Ornitolozi razlikovati četiri vrste ili pasa nojevi. To su:

  • Južnoafrička podvrsta. U Južnoj Africi se uzgajaju na farmama. Glavna razlika između podvrsta - siva vrat.
  • sjeverna podvrsta. Zona njihovog postojanja u divljini uključuje nekoliko afričkih zemalja na jugu Sahare. Glavna razlika je rozhevuvato podvrsta mrkog vrata.
  • East podvrste - često se naziva „roza noj”.Ove ptice žive u Etiopiji, južne Somalije i Kenije i Tanzanije na istoku. U ovom podvrsta vrata ružičasta, ali kada je parenja, mužjaci vrat pocrveni.
  • Somalijski noja - kao što ime govori, živi u Somaliji, južne Etiopije i sjeveroistočnoj Keniji. Ova podvrsta vrat, bedra i uz dobar plavo-siva. Međutim, tijekom sezone parenja mužjaci vrat Somalijski nojeva također stječe izrazitu crvenu boju.
  • Nojevi ponekad se mogu kombinirati u grupama do 50 osoba, ali još ove ptice vole da žive sami. Pronalaženje drug, muški i ženski ostaju zajedno dugi niz godina. Nojevi osedlы, da se ne migriraju i vole da žive na jednom području.

    Afrički nošnja: opis ptica, mjesto stanovanja, reprodukcija i fotografija velike, ali slabe krila ne daju noj letjeti

    Zašto nojevi ne lete

    pravo letenja te ptice ne mogu. Krila u njima, kao iu svim predstavnicima ptica, jesu, ali su nerazvijene. Osim toga:

    • nemaju prsten;
    • vrlo slabe mišiće na prsima;Kostur
    • nije pneumatski.

    Dodavanje ovom opisu može biti kako slijedi. Tijelo noja ima veliko, možemo reći ogromnu težinu, i letjeti, kao što znate, samo ptice male veličine.Čak i ako su im bile normalne krila, teško bi mogli podići u trupu trupla od 70 do 135 kilograma i visine do 2,7 metara. Značajke

    noge

    Umjesto mogućnost letenja ove ptice priroda dala jake i Hardy noge da bi ih raditi dobro, dobiva nevjerojatnu brzinu vremena - do 65 kilometara na sat. Kada se izvodi na ravnom terenu noja koji može prestići arapskih konja, a da ne spominjemo ljude - za najbrže trkače, sportaši ubrzava do 30 kilometara na sat, a onda samo kratkim intervalima. Sirag se može kretati maksimalnom brzinom od oko pola sata.

    Noge noja su na neki način jedinstveni stvor. Sudite za sebe.

  • Oni su jako dugi i imaju moćne mišiće. Duljina koraka noja u trčanju doseže osam i pol metara.
  • Na glavi su samo dva prsta, dok sve druge ptice na planeti imaju tri ili čak četiri prsta.
  • Jedan prst je samo ogroman i drži praktički cijelu nogu šape. U tom je slučaju opremljen i kandžama.
  • Drugi prst je mnogo manji, bez kandži. Ptica se ne temelji na njoj, ali zahvaljujući tome, nojevi održavaju ravnotežu u hodu, a kada se trče, taj prst poboljšava prianjanje nogu do zemlje.
  • Značajke peradi

    Sve podvrste, bilo da su somalske ili crne afričke nojeve, imaju vrlo zanimljivu prirodnu osobinu. Njihov gubitak života, osobito izmet i urin, ostavlja ove ptice ne kao sve druge ptice, u obliku jednog smeća, ali izolirano, praktički kao ljudi. Ostriches su jedine ptice na planeti, imaju potpuni mjehur.

    Imaju i druge značajke:

    • njihov vrat nema izraženu gušavost, kao i kod drugih ptica, ali se može previše protezati. To omogućuje nojevi da progutaju veliki obrok zajedno;
    • njihova vizija je dobro razvijena, na stepi daje im priliku da uočavaju grabežljivca s vrlo velike udaljenosti;
    • imaju čak i nešto poput ušiju, budući da su vanjske rupe za uši nešto strše izvan granica pera, formirajući minijaturne ušice.

    ptica ili životinja

    prvi put znanstvenici je puno pitanja, kako istinito je tvrdnja da nojevi - predstavnici ptica plemena. Mnogi od njih su atipični. Za takve sumnje - ptice ili životinje - na primjer, takve zanimljive činjenice o nojevih:

    • ne izbjegavaju bijeg u očima velikih grabežljivaca. Biti u mogućnosti to trčanje brzo, noja, štiteći svoje potomstvo, u mogućnosti izdržati ne samo mali hijena, pa čak i afričke lavove - njihove snažne mišićave noge su vrlo strašan oružje;
    • ispašu ove ptice često se preferiraju u društvu biljojeda, na primjer, antilopa ili čak bizona. Ali ovdje voditi prijateljstvo s drugim pticama, ne vole nojeve;
    • kao ptice, nojevi su, međutim, iznimno izdržljivi, mogu se voziti ili prepletati u košaricu, koju su mnogi vlasnici uspješno prevladali;
    • , za razliku od ptica koje lete dobro, ali polako kretanje po zemlji, nojevi su upravo suprotna.

    mislim, pripisati običnoj noj divljači smo pravo u istoj mjeri kao i muškarci - za sve život na ovoj planeti mora podnijeti zahtjev ili na biljke na životinje. No ipak, oni imaju više značajki koje su svojstvene pticama. Sudite za sebe:

    • pa su njihova krila nerazvijena, ali jesu;
    • je pokriven perjem od gotovo 80% cijelog tijela, jer pripada pernatom plemenu;
    • nema jaja ili zubi u nojevu, ali postoji pravi kljun. U doba dinosaura, usput, bilo je arheopteryxa koji su imali i kljun i zube, ali nažalost dugo su izumrli;Ženska struja
    • , kao što su ptice, postavlja jaja da ih izlegnu.

    Dakle, ne čudi da su znanstvenici došli do zaključka da je nojeva još ptica, a ne zvijer. Iako su sličnosti s njima i sa drugima, ali navike i mnoge karakteristike noja daju razlog za to.

    niz perje

    Gotovo sve podvrste nojeva perja pokriveno je ista, iako je boja perja kljunom i nogama se mogu razlikovati. Isto se odnosi i na razliku u mužjaka i ženki jedne podvrste.

    Glavno perje je pahuljasto i kovrčavo i pokriva:

    • prtljažnik;
    • krila i rep.

    Osim pera, tu je i curica, ali samo vrlo kratka. Pokriveni su:

    • glava i vrat;
    • gornja polovica nogu( dno je prekriveno velikim ljestvicama).

    Pooh, kao što smo rekli, je kratak, teško je vidljiv, pa su područja koja ga pokrivaju iz daljine gola.

    Afrički nošnja: opis ptica, mjesto stanovanja, reprodukcija i fotografija Muškarac se pridružuje ženki. Ona ističe i privlači ženke kroz veličanstveni perje

    Kako razlikovati muško od ženskog

    postoji razlika u boji nojeva perja, muško i žensko, kao dodatnog seksualne dimorfizam. Posebno:

    • mužjaci su mnogo veći od ženki;
    • bojanje pera kod muškaraca je strogo crna boja, au peradima su sive boje;
    • perje u mužjaka na krilima i na repu imaju bijelu i čistu boju, u ženki - prljave bijele.

    Također je zanimljivo promatrati kako različiti pojedinci izgledaju u jednom stadu. Iako obično nema stalnog stada, ipak u njemu prevladava određena hijerarhija. Konkretno, pojedinac "klasa" iznad - alfa - vrat i rep povukli su točno gore, pokušavajući pokazati ostalima njihovu sklonost. Drugi pojedinci drže rep i vrat koso, što je neobičan oblik subordinacije.

    Afrički nošnja: opis ptica, mjesto stanovanja, reprodukcija i fotografija desetljeća vidstrilyuvaly noj lovokradice, ali sada su pod zaštitom

    smještaj i hranu

    noći, ove ptice odmaraju. San o nojevima je vrlo osebujno:

    • dio noći provode ptice, leže na tlu i izvlače vrat. Ovo je takozvana faza dubokog sna, ali to ne traje dugo;
    • slijedi znatno duži poluživot - nojevi leže na zemlji, podigavši ​​vrat visoko, zatvarajući oči;
    • obje se faze povremeno mijenjaju jedna drugu.

    Tijekom dana kada je jako vruće, nojevi imaju i neku vrstu siesta. Glavna aktivnost dolazi u sumrak. Budući da je glupa ptica, nojevi su vrlo oprezni, iako nisu osobito trijezni niti se neće zvati.

    Oštro viđenje tih ptica omogućuje im da vide prijetnju za kilometar, pa kad se hrane povremeno podižu glavu i gledaju okolo. Nojevi su svejedi, jedu i biljne hrane - cvijeće, voće i stabljike, i ne prestaju male životinje - kukci, gmazovi i glodavaca. U roku od dana nojevih jesti 3.5 kilograma hrane. Usput, nojevi mogu dugo davati bez vode, jer sadrže puno vlage u biljkama koje jedu. Međutim, u zatočeništvu, oni su spremni piti vodu, a mnogi, pa čak i vole organizirati kupanje s vodom.

    Znanstvenici su u jednom trenutku otkrili koliko struganja žive. Pokazalo se da je njihova godina približno jednaka čovjeku, to jest 75 godina. U jednom zoološkom vrtu u Europi, južnoafrička orava je živjela gotovo pola stoljeća, iako ju je već odvela odraslim osobama.

    mozak i pamćenje

    mozak noj noj veličine otprilike jednaka oka, iako treba napomenuti da je u očima ptica su prilično velike, s prosječnom domaćem piletina jaje. Mozak je oko 35 grama, pa se vjeruje da nojevi ne mogu trajno zapamtiti nikakve informacije - za minutu, ni više.

    ponašanje tijekom hitne

    vidim približava grabežljivac noja ne voli komunicirati s njim, nego da biste dobili daleko. Usput, to je vrsta simbioze ove vrste ptica s biljojedi - onima koji do sada ne mogu vidjeti. Barking s njima u jednoj tvrtki, nojevi služe kao osebujni stražari. Vrijedno je nož "baciti", jer zajedno s njim počinju pobjeći i sve životinje - antilope ili bizon.

    Afrički nošnja: opis ptica, mjesto stanovanja, reprodukcija i fotografija Zbog svog pogleda - nojevi mogu vidjeti grabežljivca nekoliko kilometara

    Kao napad na nojevi

    dužnom pažnjom u opasnosti svojstvene nojevi samo tijekom vnehnezdovoho razdoblja. No, njihovo se ponašanje neprestano mijenja kad počnu sijati jaje. Ovdje su ove ptice sposobne pokazati izvanrednu hrabrost.

    broj jaja u spojke prosjeka 15 - 20 komada, dok je u istočnoj Africi je broj doseže 60. izlegu jaja i žene naizmjenično - dan kao boja im perjem omogućuje bolju kamuflažu na terenu, a mužjaci - noću.

    na nojeva jaja između predatora - hijene i šakali - je za lov, pogotovo od dana jaja često ostaju otvorena, dajući pristup vrućih sunčevih zraka. Ali ako noja okrene i šulja vrijeme uočiti predator, to će definitivno agresivni reakcija:

    • prva ptica pokušava zastrašiti neprijatelja, povlačenjem vrat i široko uvođenje krila, čime se povećava u veličini;
    • prijetnja, ako nije djelovao, noj ubrzava i napadi koji koriste snagu nogu. Neprijatelj ili gazi ili tuku šapu s snagom koja može slomiti čak i lavlju lubanju.

    Ali obično isti hijene lov u paketima nojeva jaja - do par pojedinaca preusmjerava nasilnog oca s druge strane doći do zida.

    Afrički nošnja: opis ptica, mjesto stanovanja, reprodukcija i fotografija Mladi ne strausenyata odstupiti od roditelja do dvije godine, nakon čega se granaju

    Razmnožavanje sjeme

    razdoblje parenja ptica noj obitelji traje pet mjeseci, s početkom u prvom mjesecu ljeta, a završava sredinom jeseni. Ali ovo je za pojedince koji žive u vlažnim područjima Afrike. Strojevi koji žive u pustinji mogu se okupljati tijekom cijele godine.

    Tijekom razdoblja vjenčanja raspadaju se stabilna stada, brojeći desetine ptica. Svaki muškarac „hvata” zemljište od dvije do 15 četvornih kilometara, pažljivo protjerivanje iz njega sve moguće konkurente. Pozovite ženke mužjaka s posebnom strujom. Pojedinac:

    • pada na koljena;
    • počinje udariti krilima u ritmu;
    • baca glavu unazad, drhtajući vratom oko vrata.

    Glava i noge muškaraca u takvim trenucima postaju svijetlo crvene. Zvuk proizvode prilikom tumačenja ruglo i trubu, dobivanjem pune usjeva zrak i ispuštanje kroz dugi jednjaka - znači neku vrstu urlik.

    Može biti nekoliko žena koje pokrivaju muškarca, ali samo jedna od njih oblikuje par. Jaja su sve ženke ležale u posebno otvorenom rupu za mušku gnijezdu, dubine od 30 do 60 centimetara.

    Polaganje svih ženki je uobičajeno, samo dominantna ženka skuplja jaja u sredini. Kada se sva jaja odlaze, starija žena prolazi od drugih i počinje sisati. Tijekom dana, ostatak žene će to promijeniti s vremena na vrijeme. Razdoblje valjenja traje oko mjesec dana - pola i pol.

    foto galerija i noja pilića strausenyat

    Afrički nošnja: opis ptica, mjesto stanovanja, reprodukcija i fotografija

    Afrički nošnja: opis ptica, mjesto stanovanja, reprodukcija i fotografija

    Afrički nošnja: opis ptica, mjesto stanovanja, reprodukcija i fotografija

    Afrički nošnja: opis ptica, mjesto stanovanja, reprodukcija i fotografija

    Afrički nošnja: opis ptica, mjesto stanovanja, reprodukcija i fotografija

    Afrički nošnja: opis ptica, mjesto stanovanja, reprodukcija i fotografija

    Afrički nošnja: opis ptica, mjesto stanovanja, reprodukcija i fotografija

    Značajke

    zrela pilić pauzu od nojeva jaja ljuske oko sat vremena. Nakon što su svi preživjeli pilići izašli, starije ptice jaja su razbijena privući muhe - muhe i prvi put pilići će jesti. Kamenice su izlegle kamenice:

    • ima vid;
    • prekriven pištoljem;
    • se može slobodno kretati;
    • teži tek nešto više od kilogram, ali četiri mjeseca povećanje težine do 20 funti. Obično

    pilića različite dobi, čak i međusobno spojiti, mješoviti, a već je nemoguće odvojiti piliće jednu grupu od drugog. Pod nadzorom skupine roditelja počinje borbu, a pobjednici moraju brinuti pilića različite dobi.

    prva dva mjeseca „djece” žute schetynyste pokrivenost i više kao što su ježevi. Malo kasnije se pojavljuju na boji perja koja odgovara boji perja mama-žensko. Muški pilići dobivaju crne perje tek u drugoj godini. Za tri do četiri godine, pojedinci su već spremni na parenje.

    Lokalni nazivi nojevi

    U Africi ljudi na različite načine nazivaju ženke i nojevi. Kada su odrasli pilići već spremni za uparivanje, zove se "edlymom"( crna i glatka), a prije toga, pilići i njihove majke nazivaju "rebra"( tamno siva).Ove nošnje se nazivaju domorodaca "naamot"( mekom i lijepom).

    Zaključci

    Dakle, otkrili smo da je struga, ptica, a ne životinja. Znate gdje žive, što jedu i koje je njihovo ponašanje u različitim vremenskim razdobljima. Ako ste zainteresirani za ove informacije i želite napraviti uzgoj ovih ptica, rado ćemo vam pomoći pri savjetovanju.

    Afrički nošnja: opis ptica, mjesto stanovanja, reprodukcija i fotografija Video